De Trump-meter

Kieskompas onderzoekt in Nederland en Vlaanderen in welke mate burgers het eens zijn met Donald Trump en Joe Biden. Het AD in Nederland en Het Laatste Nieuws in België zullen de Trump-meter onder hun lezers verspreiden. Zij zijn de opdrachtgever van dit project. Zoals steeds houdt Kieskompas vast aan haar wetenschappelijke roots. Net als het Kieskompas voor de Tweede Kamerverkiezingen, is dit kompas ontwikkeld op een volledig wetenschappelijk verantwoorde methode, en door een team van experts zowel in Nederland, België, als, uiteraard, in de VS.

De selectie en verwoording van de stellingen gebeurt in samenwerking met Amerikaanse politicologen en natuurlijk het kieskompas team, op basis van de Amerikaanse presidentscampagne, de belangrijkste issues in de VS op dit moment, en een grootschalig panelonderzoek onder Amerikanen. De wetenschappelijke methode houdt verder in dat de kandidaten op alle stellingen geplaatst worden door experts die hiervoor een strikte hiërarchie van bronnen hanteren. Alle posities worden dus onderbouwd met communicatie van de kandidaten, hun programma of website, sociale mediakanalen, interviews en betrouwbare media. Deze onderbouwingen zijn in het Kieskompas transparant terug te vinden op de resultatenpagina onder het tabje 'Wat vinden de kandidaten?' Het is op basis van de posities van de kandidaten op de geselecteerde stellingen dat het Kieskompas de resultaten van gebruikers berekent.

U vindt de Trump-meter voor het AD op ad.kieskompas.nl, en die voor HLN op kieskompas.hln.be. De tools zijn identiek, op de specifieke vragen voor beide landen na. De Amerikaanse variant is te vinden op trump-meter.electioncompass.org. Kieskompas ontwikkelde ook een kompas voor de Democratische voorverkiezingen.

Het AD heeft de eerste resultaten van hun Trump-meter gepubliceerd. Hetzelfde geldt voor HLN: het ene artikel over de overeenkomsten van Vlamingen met Trump en het andere artikel over het percentage Vlamingen dat op Trump zou stemmen. Nederlanders hebben gemiddeld 30% overeenkomst met Trump (vergeleken met 31% overeenkomst onder Vlamingen), en voor 66% met Biden (64% in Vlaanderen). Een andere uitkomst is dat kiezers die op rechtse partijen stemmen, niet geheel onverwacht, meer overeenkomst met Trump hebben dan kiezers die op midden- of linkse partijen stemmen. Nieuwe cijfers van het AD laten zien dat het omzetten van percentage overeenkomst naar stemkeuze ertoe leidt dat ongeveer twee derde van de Nederlanders op Biden zou stemmen. Bij twintig procent van de Nederlanders valt de keuze op Trump. De Trump-meter is live in acht verschillende landen! Voor resultaten uit andere landen, klik hier.

Want to know more about the Trump-meters in other countries? Click here to find the English Trump-meter page.