Stemhulp afvalreferendum Arnhem 2021

Vul de stemhulp in door op de afbeelding te klikken!

Waar gaat deze stemhulp over?
Op 15, 16 en 17 maart vinden de Tweede Kamerverkezingen plaats. Tegelijkertijd krijgen kiesgerechtigde inwoners van Arnhem de mogelijkheid om zich uit te spreken over een referendum aangaande het afvalbeleid. De stelling luidt: ‘Steunt u het voorgenomen besluit om: te stoppen met het betalen per afvalzak (diftar), de ondergrondse containers van het slot te halen en te zorgen dat er weer een normale (60 liter) afvalzak in past?’ 

Wat is het stemadvies dat Kieskompas geeft?
De uitkomst van de referendumtool is géén stemadvies. U krijgt als uitkomst dan ook uw positie op de referendum-as te zien, niet een specifiek stemadvies. U kunt vervolgens zelf zien bij welke kant u het dichtste staat en welke keuze u inhoudelijk het meest aanspreekt. Of u zich verwant voelt met deze keuze en er ook voor zal stemmen, blijft uiteraard aan niemand anders dan u zelf.

Hoe kwamen de 22 stellingen tot stand?
Onderzoekers van kieskompas stelden een voorlopige lijst stellingen op aan de hand van zowel een burgerpanel als de politieke partijen van Arnhem. Zo kwam niet enkel de politieke kant van het afvalbeleid, maar ook de persoonlijke beleving van de Arnhemmer in beeld. Deze stellingen werden besproken met afgevaardigden van de politieke partijen, en voorgelegd aan meer dan 400 inwoners van Arnhem. Uiteindelijk werden deze 22 stellingen gekozen omdat ze duidelijk zijn en alle thema’s binnen het afvalbeleid belichten.

Hoe gebruik ik de referendumtool?
Kieskompas geeft géén stemadvies, maar is een online stemhulp die laat zien waar u op de referendum-as staat en bij welke keuze over het referendum u zich het dichtst bevindt. Door de stellingen te beantwoorden wordt uw positie op de referendum-as bepaald. Na het beantwoorden van de stellingen kunt u verder op onderzoek door bepaalde thema's aan of uit te zetten bij “Bij welke positie horen de stellingen?”.

Meer weten?

Referendumtool
De referendumtool aangaande het afvalbeleid in Arnhem vind je hier.

Andere tools
Kieskompas is tijdens de Tweede Kamerverkiezingen 2021 actief geweest met zeven verschillende tools. Benieuwd? Bekijk onze pagina met een overzicht van alle stemhulpen en tests! 

Meer info?
Als je meer wil weten over het bedrijf Kieskompas, klik dan hier.