Provinciale Statenverkiezingen 2023
In elke provincie een Kieskompas!

In samenwerking met de regionale omroepen
De stellingen in de Kieskompassen zijn ontwikkeld in samenwerking met verslaggevers en journalisten van de regionale omroepen. Alle stellingen zijn voorgelegd aan de politieke partijen. We vragen de partijen om de stellingen te beantwoorden en deze antwoorden te verantwoorden met een bron. Als alle stellingen op een juiste manier zijn onderbouwd (dit wordt uitgebreid gecontroleerd), worden de partijen zichtbaar in het politieke landschap.

Het politieke landschap
Het politieke landschap is de resultaatpagina waar u uitkomt als u alle stellingen hebt beantwoord. Het is een assenstelsel waar uw positie zichtbaar is tussen alle politieke partijen. U kunt zien welke partijen dicht bij u in de buurt staan. Hier kunt u ook verder inzoomen op verschillen en overeenkomsten per beleidsterrein. Daarnaast kunt u per stellingen de antwoorden bekijken, inclusief de bronnen die de partijen hebben gebruikt om hun antwoorden te onderbouwen.We vertellen je graag meer over het Kieskompas in onderstaande filmpje.

Over de samenwerking met de regionale omroepen
De samenwerking tussen de dertien regionale omroepen en Kieskompas bij de Provinciale Statenverkiezingen van 2023 komt tot stand met steun van het Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten. Hierdoor is het gelukt om voor het eerst in de geschiedenis in alle twaalf provincies een eigen, onafhankelijke Kieskompas aan te bieden. De door het Fonds BJP ondersteunde samenwerking biedt de regionale omroepen tevens de mogelijkheid om in aan de aanloop naar de Provinciale Statenverkiezingen intensief samen te werken. Daarbij gaat het om het maken van verdiepende verhalen en reportages over de eigen provincie. Dat gebeurt onder meer op grond van data die Kieskompas met grote regelmaat beschikbaar stelt aan de redacties van de regionale omroepen. 

Filmpje over Kieskompas

WETENSCHAPPELIJKE METHODE
Het Kieskompas wordt gemaakt op basis van een beproefde wetenschappelijke methode, die internationaal wordt gehanteerd door politieke onderzoekers. Wilt u meer lezen over deze methodiek? Stuur een mailtje naar info@kieskompas.nl, dan vertellen we u graag meer! 

VIND JE POLITIEK MOEILIJK?
Kieskompas vindt dat iedereen mee moet kunnen doen. Speciaal voor mensen die politiek lastig vinden is er een Kieskompas met hulp van Steffie:

MEER INFORMATIE
Klik op onderstaande links voor meer relevante informatie:

Over Kieskompas

Kieskompas Tweede Kamerverkiezingen 2021

De Kieskompas-stemhulp

Recente Kieskompassen

De Kieskompas methode