OPINIE-ONDERZOEK

De meeste mensen kennen ons als online stemhulp bij verkiezingen. Dat Kieskompas een onderzoeksinstituut is, is minder bekend. Kieskompas is in 2006 gestart als startup van de Vrije Universiteit in Amsterdam. Onze focus? Maatschappelijke en politieke opinies.

Wij doen heel veel onderzoek
In Nederland, maar ook internationaal. Vaak in samenwerking met wetenschappers vanuit de hele wereld. Dat doen we met de data uit de online tool (het Kieskompas) én door het uitvoeren van uitgebreid panelonderzoek. In elk land waar we een online Kieskompas hebben gemaakt (al meer dan 40 landen, waaronder bijna alle EU landen), hebben mensen aangegeven mee te willen doen aan wetenschappelijk onderzoek. Hierdoor kunnen we grote groepen mensen bevragen. 

Voor wie?
Wetenschappers vanuit de hele wereld maken gebruik van onze data voor onderzoek. Daarnaast voeren wij onderzoek uit in opdracht van overheden, politieke partijen, belangenorganisaties, kennisinstituten en andere partijen die geïnteresseerd zijn in opiniestructuren bij hun achterban of doelgroepen.

Maandelijks panelonderzoek
Elke maand onderzoeken wij de opinies van Nederlanders over allerlei actuele onderwerpen. Hiervoor hebben we een speciaal VIP-panel samengesteld. Dit panel bestaat uit zo'n 15.000 Nederlanders. Zij maakten ooit gebruik van een Kieskompas en gaven hier aan mee te willen doen aan wetenschappelijk onderzoek. Het gaat dus om een vrijwillig panel (een opt-in non-probability panel).  

Heeft u een vraag aan Nederland?
Laat het ons weten! Dan zorgen wij ervoor dat uw vragen terechtkomen bij ons VIP-panel. Via een compacte rapportage krijgt u een representatief beeld van de opinies van Nederlanders op de onderwerpen die voor u belangrijk zijn. 

Representatief beeld
Het panel is samengesteld op basis van een gestratificeerde steekproef (stratified random sampling), rekening houdend met vijf karakteristieken: geslacht, leeftijdscategorie, provincie, opleidingsniveau, en migratie-achtergrond. Om ongelijke verhoudingen te voorkomen, worden de resultaten steeds gewogen (iteratieve gestratificeerde weging). Dit gebeurt op basis van dezelfde karakteristieken als bij de samenstelling van de steekproef, aangevuld met het stemgedrag per provincie tijdens de Tweede Kamerverkiezingen in 2021. 

Meer informatie vindt u in deze flyer.

MOGELIJKHEDEN

Ons onderzoek is ideaal om op wetenschappelijke wijze inzicht te krijgen in het perspectief van mensen ten opzichte van actuele maatschappelijke vraagstukken. 

Wilt u onderzoek doen naar de maatschappelijke en politieke opinies van uw achterban of doelgroep(en)? Ons maandelijkse panel is een goede mogelijkheid om op korte termijn een wetenschappelijk verantwoord inzicht te krijgen. Ideaal voor overheden, belangengroeperingen en brancheorganisaties. U kunt ons contacteren via info@kieskompas.nl en dan bespreken we de mogelijkheden voor het uitvoeren van opinie-onderzoek. Neem ook zeker even een kijkje bij onze speciaal ontworpen representatieve participatiebevorderende Topic segmentatie®-methode.

AANMELDING KIESKOMPAS-PANEL

Kieskompas brengt maatschappelijke en politieke opinies in beeld. Dat doen we via het online Kieskompas én door het uitvoeren van opinie-onderzoek. Hierbij maken we verkiezingen inzichtelijk, laten we zien wat de belangrijkste maatschappelijke kwesties zijn en waar de verschillende partijen voor staan.

U kunt zich aanmelden voor het Kieskompas-panel door een mail te sturen naar info@kieskompas.nl

Meer informatie over hoe we omgaan met uw gegevens vindt u hier.

Klik hier om het Kieskompas voor de Tweede Kamerverkiezingen 2021 in te vullen!

MEER INFORMATIE