ds

Wat is Kieskompas?

Aanmelden panel

Bij Kieskompas brengen we politieke en maatschappelijke opinies in beeld. Dat doen we via gericht panelonderzoek en met behulp van online tools en events.

Onze bekendste tool is het Kieskompas. Met een Kieskompas genereren we heel veel data, waarmee wetenschappelijk onderzoek wordt gedaan. De data verwerken we daarnaast tot interessante en relevante content voor de media. Maar het Kieskompas is niet zomaar een tool. Het speelt als stemhulp een belangrijke rol bij verkiezingen. Met onze Kieskompassen maken we verkiezingen inzichtelijk, laten we zien wat de belangrijkste politieke kwesties zijn en waar de verschillende partijen voor staan. En zo helpen we kiezers met het maken van een weloverwogen keuze. Met een hogere opkomst als een prettig bijeffect.

Kieskompas heeft wetenschappelijke roots en is ingebed in de academische gemeenschap van de Vrije Universiteit Amsterdam. Het werkt volgens een beproefde wetenschappelijke methodiek en is volstrekt onafhankelijk. We opereren internationaal: sinds onze oprichting in 2006 hebben ruim 45 miljoen mensen in meer dan 50 landen een van onze Kieskompassen ingevuld.

Aanmelden voor het Kieskompas-panel
Kieskompas voert wetenschappelijk onderzoek uit. En daar kunt u aan bijdragen! Af en toe ontvangt u dan van ons een interessante vragenlijst over politieke of maatschappelijke ontwikkelingen. Zo helpt u wetenschappelijk en onafhankelijk onderzoek een stapje vooruit. Mooi, toch?
Wanneer u zich aanmeldt, worden uw gegevens verwerkt en voor niet meer dan 15 jaar opgeslagen. U kunt hier terugvinden hoe goed zorgen voor uw gegevens. Om u af te melden voor het Kieskompas-panel, stuurt u een mail naar info@kieskompas.nl

Het bedrijf Kieskompas wordt gevormd door een groep betrokken en enthousiaste wetenschappers, fighting political analphabetism.

Al heel veel gemeenten hebben ons gevraagd om een Kieskompas te maken voor de gemeenteraadsverkiezingen in 2018. Wilt u meer weten over onze aanpak? We leggen het u graag uit in deze flyer!

Recente projecten

Navigatore Elettorale. VAA

Frankfurt Wahl-kompass. VAA

Gemeenteraadsverkiezingen 2018

Tweede Kamerverkiezingen 2017

Wat voor soort Aussie ben jij? Australie 2017

EUVOX. EU parliamentary elections 2014. VAA

Midden-Groningen Gemeenteraadsverkiezingen 2017

Niedersachsen LandesWahlKompass. Deelstaatverkiezing Nedersaksen 2017

Franse presidentsverkiezingen 2017

UvA studentenraadverkiezingen 2017

Primaries of the left France 2017. VAA

Politieke persona's in Iran 2017

Britse Lagerhuisverkiezingen 2017

BundesWahlKompass. Duitse Bondsdagverkiezingen 2017. VAA

Iframe

De Kieskompas VAA (Voting Advice Application) is waarschijnlijk de meest befaamde dienst die Kieskompas aanbiedt. Met deze VAA stellen we iedereen in staat om hun eigen positie te ontdekken in het politieke landschap van de desbetreffende verkiezingen. In 30 stellingen worden de meest relevante onderwerpen van de verkiezing getoond, waarbij geantwoord kan worden middels een 5-punt antwoord-schaal. Na het doorlopen van de applicatie kan men het landschap aanpassen door te filteren op de voor hem of haar meest relevante thema’s. Daarnaast kan ook gezien worden hoe sterk de gegeven antwoorden overlappen met de participerende kandidaten of partijen, de antwoorden zijn geverifieerd door rechtvaardigingen die gegeven zijn door de vertegenwoordigers.
 
De VAA is daarnaast ook ontwikkeld als iframe welke geïntegreerd kan worden in de websites van de partners van Kieskompas. Voor kranten is het een uitstekende manier om de gebruiker meer inzichten te geven en waardevolle interactie aan te bieden. Partners die de VAA-iframe inzetten kunnen daarbij ook geanonimiseerde informatie over de resultaten ontvangen. Door middel van deze betrouwbare data kunnen er betrouwbare artikelen geschreven worden, gebaseerd op academische resultaten.
 
De iframe wordt in 2 afmetingen aangeboden, klein (600x580px) en groot (900x809px). U kunt als partner kiezen voor de iframe die het beste bij u past. Wilt u uw gebruikers meer inzicht geven in de regionale of nationale verkiezingen? Twijfel niet om ons te contacteren. We staan voor u klaar om de diverse mogelijkheden te onderzoeken!

Onze producten

ONLINE KIESKOMPAS

Het online Kieskompas is een onafhankelijke en objectieve online applicatie waarmee kiezers hun eigen politieke opvattingen kunnen vergelijken met de officiële standpunten van politieke partijen. Kieskompas geeft bezoekers geen dwingend ‘stemadvies’, maar plaatst hen (op basis van hun antwoorden op 30 stellingen over de belangrijkste politieke vraagstukken) in het politieke landschap te midden van alle partijen. De plaatsing van de politieke partijen gebeurt op basis van een beproefde wetenschappelijke methode.

Wilt u meer weten over het Kieskompas voor de gemeenteraadsverkiezingen? We leggen het u graag uit in deze flyer!

KIESKOMPAS EVENTS

Kieskompas organiseert verschillende live events, gebaseerd op de systematiek van de online variant. Tijdens deze events gaan de deelnemers letterlijk de vloer op. Op de vloer liggen grote kleurrijke Kieskompas matten die corresponderen met vijf antwoordmogelijkheden. Deelnemers worden actief door de debatleider uitgedaagd om plaats te nemen op de positie die hun mening omtrent de stellingen het beste weergeeft. Deze basisopzet is uitgewerkt in twee aparte formats: ‘levend Kieskompas debat’ en ‘Kieskompas in de klas’.

POLITIEKE PERSONA

Wat voor een politieke persona ben jij? Op basis van uitvoerig onderzoek worden politiek-maatschappelijke opvattingen en overtuigingen geclusterd, en teruggebracht tot verschillende persona's. Via een online tool kom je uit bij de politieke persona die past bij jou en kun je jezelf met de andere persona's vergelijken. Deze tool bevordert het politieke bewustzijn en levert inzicht op over verschillen en overeenkomsten in vergelijking met anderen. Lees meer over ons project in Australie in The Sidney Morning Herald

ONDERZOEK & MEDIA-INHOUD

wetenschappelijk onderzoek
Onze stemhulpen en andere tools verzamelen belangrijke en wetenschappelijk relevante data over partijposities en genereren diverse waardevolle databases met gebruikersdata. Heel veel wetenschappers en kennisinstituten maken gebruik van deze data voor wetenschappelijk onderzoek en/of geven Kieskompas de opdracht om aanvullend panelonderzoek te doen.

media-inhoud
Regelmatig zijn mediapartijen opdrachtgevers voor een Kieskompas en/of voor het uitvoeren van gericht panelonderzoek. In overleg met de redacties stellen we onderwerpen vast, waarover Kieskompas data en analyses gaat aanleveren. Deze mediacontent stelt redacties in staat om unieke, relevante en onderscheidende verhalen te maken.

Team

André Krouwel

Oprichter en academisch adviseur

Willem Blanken

Directeur

Oscar Moreda Laguna

Operations manager

Yordan Kutiyski

Datamanager en onderzoekscoördinator

Tom Etienne

Projectmanager

Philipp Thomeczek

Projectmanager

Max Boiten

Wetenschappelijke ondersteuning

Jeroen van Lindert

Projectmanager

Beau Etienne Remerij

Junior data archivist

Partners

Voor wie?